poniedziałek, 16 września 2019
Miło Cię widzieć!

BRAZYLIJSKIE ZŁOTO - JAGODY ACAI

flickr_elder_bitenkit_0.jpgJagody acai zalicza się do tych roślin, które posiadają najwięcej antyoksydantów, hamujących aktywność wolnych rodników. Fitosterole znajdujące się w owocu  Euterpe Olereacea  oddziałują na zewnętrzne warstwy skóry, widocznie ją wygładzając, nawilżając i ujędrniając.

 

 

Acai przyspiesza metabolizm, reguluje procesy trawienne, hamuje apetyt i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Cenne substancje wchodzące w skład jagody acai  obniżają poziom szkodliwego cholesterolu i utrzymują w normie poziom dobrego cholesterolu. W ten sposób stanowią istotny czynnik w profilaktyce schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

 

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, acai usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Błonnik pokarmowy jagody acai poprawia trawienie, a także stan przewodu pokarmowego.

 

Zawarte w owocu składniki odżywcze ( w szczególności spora ilość naturalnych lipidów) zapewniają dużą ilość energii potrzebnej w szczególności osobom aktywnym, np. uprawiającym sport. Natomiast spora zawartość witaminy B w jagodzie acai usprawnia komunikację między komórkami mózgu, produkując przy tym serotoninę, która ma dobroczynny wpływ na jakość snu.
Owoce Euterpe Olereacea  to bardzo cenne źródło składników takich jak: fosfor, wapń, potas, cynk, miedź, kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9, białko, witaminy: B1, B2, B3, E, C, aminokwasy, beta – karoten, niacyna, błonnik. Bogaty skład jagód acai pozwala zakwalifikować je do jednych z najzdrowszych i najbardziej bezpiecznych roślin egzotycznych jakie dotąd odkryto.
Owoc acai to skarbnica substancji i minerałów, które odżywiają nasz organizm i biorą czynny udział w jego ochronie, a także regeneracji. Pamiętajmy jednak, że te wspaniałe jagody nie są lekiem na całe zło,a jedynie wsparciem w walce z różnymi problemami naszego ciała.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(3 głosów)