KWAS PIROGRONOWY - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka KWAS PIROGRONOWY - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka

KWAS PIROGRONOWY

Oceń ten artykuł
(12 głosów)
32e506c49ddd969.jpgKwas pirogronowy jest obecny w jabłkach, sfermentowanych owocach, occie. Posiada silne właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe. Dzięki szybkiej penetracji w skórę właściwą pozwala na uzyskanie w wyjątkowo krótkim czasie doskonałych efektów estetycznych, zbliżonych do tych, jakie osiąga się agresywnym złuszczaniem. Zabiegi przy użyciu kwasu pirogronowego są wyjątkowo bezpieczne, i co istotne, bezbolesne.

 

 

Kwas pirogronowy zastosowany w większym stężeniu i pozostawiony na dłuższy okres czasu   powoduje penetrację na poziomie warstwy brodawkowatej skóry właściwej. Na poziomie naskórka kwas pirogronowy działa przeciwzaskórnikowo, rozjaśnia, poprawia koloryt skóry, działa antybakteryjnie i zmniejsza grubość warstwy rogowej.

 

Na poziomie skóry właściwej pobudza do produkcji kolagenu i elastyny czyli włókien odpowiedzialnych za młody wygląd skóry.

 

Kwas pirogronowy działa sebostatycznie czyli hamuje nadmiar wydzielania sebum. Jest to bardzo ważne zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Taki kwas to świetna alternatywa dla świecącej się i zanieczyszczonej skóry, ponieważ nadmiar sebum to idealne środowisko do rozwoju wielu bakterii, szczególnie tych odpowiedzialnych za  zmiany trądzikowe.

 

k,NjgwMjc1NzksNDY3NzcwNzM=,f,jablko1.jpgWraz z upływem lat skóra staje się wiotka, pomarszczona, brak jej napięcia i elastyczności. To wszystko sprawa kolagenu i elastyny, których to z każdym rokiem nam ubywa. Należy wówczas pobudzić fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastyny. Kremy do codziennej pielęgnacji nie zawsze są wystarczające, można powiedzieć nawet, że są za słabe. Natomiast kwas pirogronowy dociera do skóry właściwej i pobudza fibroblasty do pracy.

 

Kwas pirogronowy działa antybakteryjnie, znacznie obniża pH skóry dzięki czemu pomaga leczyć trądzik i dokładnie usuwa zanieczyszczenia.

 

Zmniejsza przyleganie komórek naskórka, rozluźnia ich połączenia dzięki czemu warstwa rogowa jest cieńsza, a nasza skóra ulega odnowie, staje się naturalnie gładka i dosłownie promienieje. Koloryt skóry wyrównuje się, a plamy i przebarwienia są mniej widoczne.

 

Należy zwrócić uwagę na to, że ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kwas pirogronowy, jako jeden z niewielu produktów stosowanych w kosmetologii, może być użyty w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń.

 

Wskazaniami do zabiegu z użyciem kwasu pirogronowego są: trądzik w fazie aktywnej, trądzik różowaty, blizny potrądzikowe, zaczerwienienie skóry u osób z policytemią, kuperoza, łojotokowe zapalenie skóry, keratoza trądzikowa, dyskeratoza, hiperkeratoza, keloidy, hiperpigmentacje pozapalne i potrądzikowe, melazma, chloazma, fotoaging.

 

Problemy takie jak:opryszczka(opryszczka nawrotowa), poważne stany zapalne skóry, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, zabiegi chirurgiczne na twarzy do dwóch miesięcy wstecz, także alergie na substancje stosowane w peelingu wykluczają zabieg kwasem pirogronowym.

 

Podczas doboru stężenia kwasu pirogronowego należy ocenić fototyp skóry pacjenta, stopień fotostarzenia, rodzaj blizn i keloidów oraz określić cel zabiegu. Peeling może być powtarzany co 15-21 dni.

 

Ogólne zalecenia po zabiegu to:

  • zakaz opalania się przez 4 tygodnie,
  • stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym o faktorze SPF co najmniej 30,
  • zakaz stosowania kremów z AHA przez 14 dni,
  • aby utrzymać i wzmocnić efekt działania peelingu warto stosować kremy z wit. C dwa razy dziennie,
  • makijaż można nałożyć po 24 godzinach od zabiegu
  • bezwzględny zakaz zdrapywania złuszczającego się naskórka,
  • wskazane intensywne nawilżanie skóry,
  • bezpośrednio po peelingu  dla podtrzymania jego efektu można wykonać zabiegi kosmetyki leczniczej;

 

Efekty uboczne jakie mogą wystąpić po zabiegu to:

  • utrzymujący się rumień twarzy – zazwyczaj zaczerwienienie skóry mija w ciągu kilku dni po zabiegu,
  • zapalenie okołowargowe, uaktywnienie opryszczki (u nosicieli wirusa HSV-1) 
  • przejściowe zaburzenia pigmentacji – szczególnie u osób z przebarwieniami, które nie stosuję ochrony przeciwsłonecznej lub u osób zdrapujących złuszczający się naskórek.

 

Red. Port.

1 komentarz

  • Link do komentarza środa, 01 marca 2017 15:33 napisane przez Barbarella1967

    Witam !
    Mam taki temat pracy licencjackiej - "Właściwości kwasu pirogronowego w kosmetologii", w zwizku z tym, czy mogłabym prosić o bibliografię gdzie mogłabym znaleźć artykuły czy biuletyny, może czsopismo lub książkę, na ten temat bo mam ogromny problem ze zdobyciem materiałów (a muszą być potwierdzone a nie z internetu). Będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję. Pozdrawiam Barbara.

Skomentuj