Olej musztardowy - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka Olej musztardowy - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka

Olej musztardowy

Oceń ten artykuł
(3 głosów)

gorczyca_uprawa4Olej musztardowy ( pozyskiwany z nasion gorczycy) jest jednym z najczęściej używanych olei w Indiach, ale nie w kuchni, a jako kosmetyk do pielęgnacji włosów i ciała.

 

Jest on doskonałym źródłem witamin: PP, H, B1, a także żelaza, fosforu i wapnia. Posiada właściwości rozgrzewające i pobudzające dzięki czemu poprawia krążenie. Doskonale odżywia i nawilża suchą skórę. Działa również jako izolator chroniąc ciało przed zimowym chłodem. Bardzo dobrze się wchłania nie pozostawiając na ciele mocno tłustego filmu. Nie należy go jednak stosować w przypadku skóry popękanej i ze stanami zapalnymi.

 

Olej musztardowy wmasowany w skórę głowy stymuluje krążenie, tym samym zwiększa on przepływ krwi do mieszków włosowych, co sprzyja wzrostowi włosów. Dostarcza on również cennych składników odżywczych np. takich jak kwasy Omega 3, dzięki czemu włosy są nawilżone i szybciej się regenerują. Z wiekiem włosy stają się słabsze i zaczyna ich coraz więcej wypadać przy myciu czy czesaniu. Olej musztardowy jest w stanie zatrzymać ten proces. Efektem jego regularnego stosowania są mocniejsze, pełne blasku i witalności włosy.

 

Najlepiej delikatnie wmasować olej w samą skórę głowy na kilkanaście minut przed myciem. Po wykonaniu masażu może pojawić się uczucie mrowienia, które jest wynikiem właściwego działania specyfiku. Wrażliwsze osoby narzekają również na zapach oleju musztardowego, ale takie poświęcenie to nic przy wizji gęstych, pięknych włosów.

 

Red. Port.

+Dodaj komentarz