sobota, 20 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Powierzchnia jelit jest ponad 200 razy większa niż powierzchnia skóry!

jelitaCo w nich się znajduje i jak najlepiej o nie zadbać.

Skóra jest największym organem jaki posiada człowiek, ale to powierzchnia jelit jest ponad 200 razy większa niż powierzchnia skóry!
Jelita są dla człowieka tym, czym są korzenie dla roślin.
Toksyny, które przyjmujemy z pożywieniem, gromadzą się w jelitach i są rozprowadzane z krwią po całym organizmie. Często nie zdajemy sobie sprawy, że wiele dolegliwości i chorób ma swoje źródło właśnie w jelitach. Czy przypuszczamy, że np. nadwaga, chroniczne przemęczenie, nerwowość, reumatyzm, osteoporoza, wypadanie włosów, obrzęki twarzy, brzucha czy kolan, cellulit ma swoje źródło właśnie w jelitach?

 

Prawidłowa błona śluzowa jelita, zasiedlona bakteriami jelitowymi, stanowi barierę ochronną przed toksynami i bakteriami chorobotwórczymi, ponieważ pożyteczne bakterie bytujące w jelicie produkują substancje odpornościowe, które odżywiają błonę śluzową i pomagają budować barierę ochronną zabezpieczającą przed wnikaniem groźnych grzybów i mikrobów.

 

Trzeba zdawać sobie sprawę, że flora bakteryjna jelit tworząca w układzie pokarmowym ekosystem ulega degradacji, wówczas należy wspomagać organizm suplementacją bakteriami probiotycznymi.

 

Probiotyk

Słowo „probiotyk” pochodzi z języka greckiego. „Pro bios” oznacza dosłownie „dla życia” i jest przeciwieństwem słowa antybiotyk. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.

 

Probiotykami są wszystkie preparaty czy produkty zawierające żywe drobnoustroje, które ogólnie mówiąc wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Źródłami probiotyków są preparaty farmaceutyczne oraz produkty spożywcze np. jogurt, kefir.

 

U dorosłego człowieka znajduje się z ok. 2 kilogramów bakterii. Większość z nich znajduje się w przewodzie pokarmowym. Spożywanie coraz większej ilości leków, a także żywności wysoko przetworzonej, bardzo łatwo prowadzi do zakłócenia eko-systemu organizmu.

Probiotyk, aby zadziałał, musi pochodzić z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka i wytrzymać działanie kwasów w układzie pokarmowym, nim dotrze do jelit, dlatego tak ważny jest wybór produktu o najwyższej jakości, gdyż tylko taki jest w stanie dostarczyć żywe kultury bakterii do jelit, miejsca w którym owe bakterii są pożądane.

 

Prebiotyk

Prebiotyki to składniki naszego pożywienia, nie ulegające trawieniu. Najbardziej znanym z nich jest błonnik pokarmowy - celuloza, błonnik akacjowy, pektyny, inulina. Włókna tych substancji są odporne na działanie enzymów trawiennych. Nie są trawione ani w żołądku, ani w jelicie cienkim. Dopiero w jelicie grubym podlegają fermentacji. Jakie mają zadania?
Zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej, co wpływa na poprawę zdrowia. Pobudzają wzrost i aktywność bakterii, które powodują fermentację w jelicie grubym. Są one bardzo przyjazne dla organizmu. Bronią go przed rozwojem chorobotwórczych bakterii, które mogą prowadzić do wielu schorzeń jelitowych (stanów zapalnych, biegunek, polipów, a nawet zmian nowotworowych). Zapobiegają także zaparciom oraz zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi. Oprócz tego zwiększają wchłanianie wapnia pochodzącego z pożywienia, a przede wszystkim stanowią pożywienie dla probiotyków (żywych kultur bakterii)

 

Czym jest synbiotyk?

Synbiotyk to bogatsza, lepsza wersja probiotyku.

Synbiotyki to kombinacja probiotyków z prebiotykami, czyli tzw. 2w1. Są zatem bogatszą wersją probiotyku. Działają skuteczniej niż probiotyki, przedłużają aktywność bakterii probiotycznych, ułatwiają ich namnażanie w przewodzie pokarmowym, szybciej przywracają równowagę mikrobiologiczną organizmu, regulują pracę jelit i wspomagają odporność.

PROBIOTIC LAB ONE – Probiotyk nowej generacji

  • Probiotyk + Prebiotyk = Synbiotyk
  • Aż 30 miliardów żywych kultur bakterii
  • Bakterie pochodzące z 10 różnych szczepów
  • Unikalna opatentowana technologia mikrokapsułkowania otoczką lipidową
  • Specjalne opakowanie zabezpieczające kapsułki przed czynnikami zewnętrznymi
  • od 3 roku życia

 

Mikrokapsułkowanie otoczką lipidową

Opatentowana technologia mikrokapsułkowania to technologia powlekania każdej komórki bakteryjnej cienką lipidową warstwą ochronną. Każda komórka bakteryjna zostaje pokryta stopionymi kropelkami lipidów, otaczając w 100% każdą pojedynczą bakterię.

 jelita3

Mikrokapsułkowanie zwiększa odporność probiotycznych mikroorganizmów. Zapewnia pełną ochronę komórki bakteryjnej przed wilgotnością, kwasowością, utlenianiem, pH, ciśnieniem osmotycznym, dzięki czemu daje gwarancje:

  • żywotności szczepów nawet w trudnych warunkach
  • zwiększone przeżycie w czasie przejścia przez żołądek.

Wykres 1. Przeżywalność bakterii probiotycznych w kapsułce kilka dni po procesie produkcji.

jelita1

Wykres 2. Przeżywalność bakterii probiotycznych w kapsułce 6 miesięcy po procesie produkcji.

 jelita1

Powyższe wykresy przedstawiają stabilność mikrokapsułkowanych otoczką lipidową bakterii probiotycznych oraz liofilizowanych bakterii probiotycznych nie zabezpieczonych przez proces mikrokapsułkowania. Badania stabilności zostały przeprowadzone kilka dni oraz kilka miesięcy po procesie.

 

Wyniki badań przedstawione na powyższych wykresach, jednoznacznie potwierdzają, że przeżywalność żywych kultur bakterii poddanych procesowi mikrokapsułkowania, zastosowanych w produkcie LAB ONE, jest wielokrotnie wyższa niż bakterii liofilizowanych, stosowanych w standardowych produktach. Technologia mikrokapsułkowania gwarantuje 80% -ową przeżywalność i skuteczność bakterii zamkniętych w każdej kapsułce suplementu diety, natomiast bakterie stosowane w standardowych produktach obumierają już po 2 miesiącach.

 

Bazując na przeprowadzonych badaniach stabilności, podczas procesu produkcji suplementu PROBIOTIC LAB ONE została zastosowana nadwyżka produkcyjna, aby zagwarantować deklarowaną ilość 30 miliardów bakterii przez cały okres przydatności produktu. Oznacza to, że w dniu produkcji, w każdej kapsułce zamknięto 30 mld + 20%, czyli 36 mld żywych kultur bakterii. W ten sposób została zapewniona niezwykle wysoka ilość ŻYWYCH bakterii przez cały okres przydatności suplementu diety LAB ONE.

 

Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii i najwyższych standardów produkcji PROBIOTIC LAB ONE:

  • gwarantuje stabilność żywych kultur bakterii w trakcie przechowywania,
  • zapewnia dostarczenie żywych kultur bakterii 10 szczepów do dalszych odcinków przewodu pokarmowego i utrzymanie ich właściwości probiotycznych.

Przyjmując suplement diety PROBIOTIC LAB ONE masz pewność, że bakterie w nim zawarte są żywe!

 

Doskonalsze opakowanie

Żywe kultury bakterii są niezwykle wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych. Podczas przechowywania produktu, decydującym czynnikiem ich trwałości jest wilgotność.

 

W produkcie LAB ONE została zastosowana folia o wysokiej barierowości, która zabezpiecza kapsułki przed przenikalnością pary wodnej oraz tlenu zdecydowanie lepiej niż standardowa folia PVC standardowo stosowana do blistrowania, co daje gwarancję najwyższej jakości zabezpieczenia kapsułek.

 

Bakterie probiotyczne są szczególnie potrzebne w pewnych sytuacjach, kiedy własna mikroflora fizjologiczna ulega wyniszczeniu lub wymaga wsparcia. Takie sytuacje to m.in.:

  • antybiotykoterapia
  • przewlekły stres i przemęczenie,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • nieodpowiednia, źle zbilansowana dieta,
  • infekcje intymne,
  • uszkodzenia śluzówki jelita, np. wskutek choroby,
  • sterydoterapia,
  • stosowanie środków antykoncepcyjnych,
  • alergia.

 

Źródło: www.lab1.com

 

Oceń ten artykuł
(5 głosów)