sobota, 20 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Bazylia – przyprawa na zdrowie

bazyliaBazylia jest rośliną znaną od starożytności. Uważano, że ma cudowne właściwości i w wielu regionach używana była jako ziele ochronne przed „złymi mocami”, zapewniająca dobrobyt, bogactwo i miłość. Wierzono, że po zmartwychwstaniu Chrystusa wyrosła ona dookoła grobu, w którym był pochowany, a w greckim kościele prawosławnym do dziś dnia jest używana do przygotowywania wody święconej.

 

Obecne badania wskazują, że bazylia jest rośliną leczniczą. Jej działanie może zmniejszyć obrzęk i stan zapalny stawów nawet o 73%, co jest porównywalne z wynikami uzyskanymi dzięki podawaniu leków na to schorzenie. Naukowcy, którzy przedstawili te wyniki na Brytyjskiej Konferencji Farmakologii (The British Pharmacology Conference), podkreślili, że prowadzone są dalsze badania nad jej składnikami, które mogą mieć bardzo szerokie i pozytywne zastosowanie w farmakologii.

 

Działanie bazylii

Bazylia wykazuje silne działanie antybakteryjne i może chronić również przed wieloma patogenami odpornymi na antybiotyki. Może również zapobiec uszkodzeniom powstającym pod wpływem działania wolnych rodników.

 

Czy cierpimy na artretyzm, czy też nie, każdy z nas może prowadzić we własnym domu czy ogródku ekologiczną uprawę tej rośliny i korzystać z jej dobrodziejstw i właściwości leczniczych. W ten sposób można zapobiec wydawaniu często zupełnie niepotrzebnie pieniędzy na leki.

 

Bazylia zawiera enzymy hamujące powstawanie stanów zapalnych

W bazylii znajdują się te same składniki przeciwzapalne, które można znaleźć na przykład w Ibuprofenie czy Tylenolu – typowych lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Jedyną różnicą jest to, że bazylii nie można przedawkować jak leków, w wyniku czego można byłoby nawet umrzeć. Do tego właśnie może prowadzić przedawkowanie Tylenolu, co zostało niedawno podane do wiadomości publicznej. Mamy więc wybór czy stosować niebezpieczne dla naszego zdrowia a nawet życia lekarstwa, czy używać bazylii.

 

Bazylia poprawia również trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmów, działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa wiatropędnie. Powszechnie uważa się, że działa także antydepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił. Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach oraz przy niedoborze soku żołądkowego.

 

Jest to także roślina przyprawowa, niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, wspaniale komponuje się z pomidorami, jest głównym składnikiem Pesto. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup lub duszonych warzyw.

 

Propozycja przepisu dla jednej osoby

Wlać łyżkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek do garnka ze stali nierdzewnej lub szkła. Następnie pokroić dwa duże pomidory, średniej wielkości czerwoną cebulę i dodać do tego dwa ząbki czosnku. Warzywa gotować przez około minutę, po czym dolać ¼ szklanki wody i pozostawić na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie rozgnieść pomidory widelcem. Pod koniec gotowania dodać garść bazylii i zielonej pietruszki, delikatnie posolić, dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wycisnąć trochę soku z cytryny i zupa pomidorowa gotowa. Jeśli chcemy uzyskać sos, po prostu trochę dłużej gotujemy składniki.

 

Smacznego!

 

Źródło: http://zdrowieinatura.com.pl/

Oceń ten artykuł
(5 głosów)