piątek, 19 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Właściwości kurkumy

kurkumaKurkuma jest pozyskiwana z szafranu indyjskiego, który jest powszechnie stosowany w kuchnii indyjskiej, by nadać jedzeniu wyjątkowego smaku i żółtego koloru, tak charakterystecznego dla wielku potraw curry. W badaniach na kurkumie odkryto, że spowalnia lub hamuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych (Chainani-Wu, The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Luty 2003, 9 (1): 161-168), a zmniejszanie stanów zapalnych w organiźmie jest niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia.

Kurkuma na również silne właściwości antyoksydacyjne (zwalczające wolne rodniki), co może chronić komórki przed uszkodzeniem właśnie przez wolne rodniki (Kunchandy, E. Oxygen radical scavenging activity of curcumin. International Journal of Pharmaceutics (1990) 58 (3): 237-240.

Główny problem z kurkumą polegał na tym, że nie wchłaniała się zbyt dobrze w przewodzie pokarmowym. Nowa metoda łączenia molekuł kurkumy (Meriva®curcuma) z fitosomami pozwala na przynajmniej 23-krotnie lepszą jej wchłanialność, dzięki czemu wyniki jej stosowania są wyraźnie i znacząco lepsze od zwykłej kurkumy.

Właściwości antyoksydacyjne, którymi wykazuje się kurkuma mogą być silniejsze niż Witaminy C, do ośmiu razy większe niż Witaminy E i trzy raz tak silne jak nasion z winogron. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym kurkuma może wspomagać leczenie wielu schorzeń, a to dlatego, że stany zapalne i uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki są często czynnikami prowadzącymi do wielku problemów zdrowotnych.


Poniżej podajemy kilka przykładów schorzeń i problemów, w których kurkuma może pomóc:

  • Nowotwory (nadmierny rozrost komórek)
  • Nowotwory skóry /różne zmiany skórne
  • Reumatyzm
  • Choroba Alzheimera
  • Zaburzenia układu pokarmowego
  • Choroby płuc
  • Bakterie, wirusy, grzyby i/lub pasożyty
  • Choroby serca
  • Problemy z wątrobą

 

Źródło: TAOVITAL

 

Oceń ten artykuł
(3 głosów)