piątek, 19 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Kryl_antarktyczny_4Kryl przypomina krewetkę i stanowi on pokarm wielorybów, fok, pingwinów, ptaków morskich, kałamarnic i ryb. Kryl zamieszkuje tylko najczystsze akweny na Ziemi, są to głównie wody antarktyczne, znajdujące się poza niekorzystnym wpływem przemysłowego środowiska. Dlatego też jego organizm wolny jest od szkodliwych substancji tj. rtęć, PCB, metale ciężkie i innych toksyn.

W przeciwieństwie do oleju z ryb, olej z kryla zawiera omega-3 w formie fosfolipidów tj. liposomów, które dostarczają kwasy tłuszczowe bezpośrednio do komórek. Aktualne badania naukowe wykazały, że fosfolipidy są najbezpieczniejszymi i najskuteczniejszymi nośnikami EPA i DHA.


Fosfolipidy są budulcem błon komórkowych, kontrolują transport komórkowy i chronią dostęp do komórek przed atakiem wolnych rodników. Związek między fosfolipiadami, a omega-3 umożliwia przejście cząsteczek kwasów tłuszczowych przez ściany jelit aż na dwa sposoby. Po pierwsze takie połączenie sprawia, że omega-3 są znacznie bardziej biodostępne niż te w oleju z ryb przez co EPA i DHA mają bezpośredni dostęp do komórek, po drugie poprawia proporcje omega-3 do 6.

DHA wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na organizm. Dieta bogata w DHA powoduje obniżenie poziomu triacylogliceroli we krwi. Natomiast niedobór kwasu dokozaheksaenowego obniża poziom serotoniny w mózgu, a także może mieć związek z występowaniem ADHD,choroby Alzheimera i depresji.

EPA jest substratem do wytwarzania kwasu DHA i może być łatwo w niego przekształcany. EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi i jest stosowany w trudnościach z nauką i koncentracją, zazwyczaj łącznie z innymi kwasami omega-3 oraz omega-6. Podobnie jak inne kwasy omega-3 jest używany w leczeniu wspomagającym także wielu innych chorób np. łuszczycy.

Przeważającym fosfolipdem w oleju z kryla jest fosfatydylocholina częściowo składająca się z choliny, która odgrywa dużą rolę w rozwoju mózgu, uczeniu się i pamięci. Cholina jest szczególnie istotna dla rozwoju mózgu płodu i niemowlęcia. Jest ona prekursorem ważnego neuroprzekaźnika acetylocholiny (przesyła ona sygnały nerwowe do mózgu) i trimetyloglicyny chroniącej wątrobę.

Wysokiej jakości olej z ryb jest bezsprzecznie korzystny dla zdrowia i należy go uwzględnić w codziennej diecie. Olej z kryla jest jednak lepszy pod kilkoma względami. Stanowi on dopełnienie koniecznych antyoksydantów nie występujących w oleju z ryb czy wątroby dorsza. Znacznie lepiej się wchłania niż olej z ryb. Zawiera on bardzo dużo antyoksydantów m.in. wit. A i E, astaksantynę (naturalny antyoksydant karotenoid, o silniejszym działaniu niż beta-karoten, alfa-tokoferol, likopen i luteina) i kantaksantynę ( stosuje się go do produkcji tabletek opalizujących).

Astaksantyna poza swoim dobroczynnym wpływem na serce i układ krążenia wykazuje również szereg innych prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia ona poziom ochrony oczu, przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz zwiększa ochronę przeciwko promieniowaniu UV.

Często olej z ryb powoduje zgagę, odbijanie i rybi posmak, nie dzieje się tak w przypadku oleju z kryla.

Olej z kryla jest bardziej trwały, nie ulega zjełczeniu tak jak tradycyjne oleje z ryb i nie utlenia się w organizmie. Można przechowywać go nawet przez dwa lata w temperaturze pokojowej.

Kryl to odnawialne źródło pokarmu. Jest to ogromna biomasa zamieszkująca oceany, która nie jest w stanie ulec wyginięciu.

Typowe oleje z ryb jak i wątpliwego pochodzenia (jakości) olej z kryla nie zawierają fosfolipidów, mają jednak omega-3, ale często w postaci wolnych trójglicerydów o gorszych właściwościach. Dlatego warto myśląc o wprowadzeniu do swojej diety oleju z kryla w formie suplementu dokładnie zweryfikować ofertę sprzedającego.

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(4 głosów)