Coraz częściej producenci żywności nas oszukują - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka Coraz częściej producenci żywności nas oszukują - Portal Polska Kosmetologia i Kosmetyka
sobota, 06 kwietnia 2013 18:45

Coraz częściej producenci żywności nas oszukują

Ich biura zatrudniają nie tylko technologów żywienia ale przed wszystkim chemików, psycholgów, czy też grafików. To właśnie oni mają zadbać o odpowiednie spreparowanie produktu, tak aby jego wygląd i smak zachęcał do zakupu. To co zawiera taki produkt, woła o pomstę. Nie rzadko budzi wstręt i przerażenie. Niestety my już to zjedliśmy i zjadamy nadal. Bo dla nich liczy się tylko zysk. Bo obca  jest  im  solidność, uczciwość a przed wszystkim nasze zdrowie. Niemalże codziennie docierają do nas informacje o kontroli i zamknięciu kolejnych zakładów mięsnych, w których przerabia się mięso chorych czy też padłych zwierząt. W pogni za jeszcze większymi dochodami właściciele masarni przerabiają mięso  z pominięciem niezbędnych badań weterynaryjnych. Zamykane są zakłady przetwórstwa mięsnego gdzie inspektorzy natrafiają na gigantyczne ilości mięsa niewiadomego pochodzenia, bez atestów i zezwoleń na jego przetwarzanie. Prokuratura postawiła pierwsze zarzuty nieuczciwym przedsiębiorcom. Jest to dopiero wierzchołek góry lodowej. Niestety niejasne przepisy obowiązujące w naszym kraju, dotyczące choćby sposobu inforamacji konsumenta o pochodzeniu i zawartości surowca mięsnego w wyrobach dostarczanych na rynek, dają ogromne pole do nadużyć pozbawionym skrupułu przedsiębiorcom.. Przy tak gigantycznych zyskach jakie niesie ten proceder, nie ma miejsca na skrupuły.

Skomentuj