piątek, 19 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Owoce i warzywa – sposób na naturalną opaleniznę.

Jak uzyskać złocisty odcień skóry  dzięki diecie?

Solarium i spędzania wielu godzin na słońcu nie jest najlepsze dla naszej skóry. Dermatolodzy zdecydowanie odradzają opalanie się, ale chęć posiadania seksownego ciała jest tak duża, że niewiele osób zwraca na to uwagę.
 

Jest jednak sposób, dzięki któremu kolor naszej skóry będzie ciemniejszy, bez zażywania kąpieli słonecznych.


Naukowcy dowiedli, że odpowiednia dieta, do której dołożymy kilka porcji warzyw i owoców spowoduje, że nasza skóra będzie natruralnie opalona. Oczywiście wymaga to od nas wiele cierpliwości i systematyczności.

- Przeprowadzone przeze mnie badania jednoznacznie wykazały, że codzienne spożywanie kilku dodatkowych porcji warzyw i owoców powoduje zwiększoną pigmentację skóry, co wpływa na jej ciemniejszy odcień.

Trudno dokładnie powiedzieć jak dużo i jak długo należy stosować taką dietę. Osoby uczestniczące w moim badaniu zostały poproszone o spożywanie dodatkowej porcji warzyw i owoców przez kilka miesięcy - wyjaśnia dr Susan Stuart, która przeprowadzała badania.

Karotenoidy, które możemy znaleźć m. in. w pomidorach czy marchwi, powodują, że nie tylko, że nasza skóra będzie wyglądała dużo efektowniej, ale także wzmacniają układ odpornościowy i rozrodczy.

Warto do naszej diety dołączyć również słodkie ziemniaki, paprykę, dynię, zielony groszek, szparagi, bakłażan, czy kabaczki

Szpinak i jarmuż zawierają beta-karoten, co również ma dobroczynny wpływ na pigmentację skóry.

Owoce, dzięki którym możemy osiągnąć naturalną opaleniznę to morele, marakuja, papaja, awokado, mango, śliwy, wiśnie, jagody, dzika róża, czarna porzeczka, jarzębina i arbuz.

foto:homemademasks.net

 

Źródło:


Oceń ten artykuł
(9 głosów)