wtorek, 23 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Fotolia_22324763_Subscription_Monthly_XL-210x300.jpgOdchudzanie bez uczucia głodu jest marzeniem wielu osób z nadwagą. Każdy rodzaj otyłości jest niezdrowy i prowadzi do powstawania wielu schorzeń. Ale diety – cud nie zdają egzaminu, kończą się przeważnie efektem jojo i są niezdrowe. Wiele osób zadaje więc sobie pytanie, jak schudnąć i nie być głodnym, a do tego pozostać zdrowym i sprawnym.

 

 

Diety nie wspomagają odchudzania

 

Coraz więcej osób ma niefortunne doświadczenia związane ze stosowaniem przeróżnych diet. Mimo ich zaangażowania i ścisłego przestrzegania zasad dietetycznych, stosowania metody ŻP, liczenia kalorii itd. – po początkowej utracie masy ciała, często niewielkiej, proces zostaje zatrzymany, bądź szybko uzyskane efekty nie są trwałe i znikają.

 

Często również pojawia się frustracja, ponieważ efekty stosowania różnorakich diet są krótkoterminowe. Ponadto stosowanie bezsensownych diet może doprowadzić do znaczących problemów zdrowotnych.

 

Dlaczego nie tracimy zbędnych kilogramów?

 

Przyczyny niepowodzenia większości diet są zróżnicowane. Oprócz braku ruchu, jemy zbyt wiele produktów, które nie zawierają żadnych lub tylko nieliczne enzymy. Tak na przykład:

  • Pożywienie w jego nienaturalnej postaci (gotowane, mrożone, mikrofalówka, itp.)
  • Żywność przetworzoną przemysłowo (dania gotowe, itp.)
  • Potrawy z dodatkami chemicznymi
  • Potrawy słodzone itp.

 

Jednocześnie w naszym pożywieniu występuje poważny brak produktów bogatych w aktywne enzymy. Należą do nich:

  • Owoce
  • Surowe warzywa i jarzyny
  • Sałatki
  • Orzechy
  • Kiełki itp.

 

Różnica pomiędzy żywnością (nie podgrzewaną, żywą) a artykułami spożywczymi (przetworzone, martwe) polega przede wszystkim na obecności lub nieobecności enzymów trawiennych wspierających spalanie pokarmów.

 

Zużytkowanie żywności jest procesem metabolicznym, w które zaangażowanych jest wiele enzymów trawiennych. Służą one do dzielenia i rozdrabniania pokarmów, aby te mogły zostać ostatecznie dostarczone z jelita cienkiego do krwiobiegu. W ten sposób składniki odżywcze docierają do poszczególnych...

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(9 głosów)