środa, 24 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

Fotolia_18424744_XS-200x300.jpgTa forma nietolerancji jest mało znana. Jej skutki są jednak bardzo znaczące. Niektórym ludziom wystarczy zaledwie lampka czerwonego wina, a organizm reaguje wysypką, bólami głowy i kołataniem serca. Kto po spożyciu czerwonego wina, żółtego sera, czekolady czy niektórych owoców zauważy u siebie podobne objawy, może cierpieć na nietolerancję histaminy. Jest ona naturalną substancją, która znajduje się w wielu artykułach spożywczych, jest też tworzona w naszym organizmie, gdzie pełni m. in. rolę neuroprzekaźnika.

 

 

Co robić, jeśli jest zbyt wiele histaminy w organizmie?

 

Normalnie ilość histaminy jest regulowana przez enzym diaminoksydazę (DAO). Enzym ten powstaje głównie w komórkach błony śluzowej jelit.

 

Problemy z jelitami powodują nietolerancję histaminy

 

Produkcja enzymu DAO może być za słaba, kiedy występują zaburzenia w jelitach, wskutek czego histamina nie jest metabolizowana. Pytanie: w jaki sposób dochodzi do zakłóceń w jelicie?

 

Funkcjonowanie naszych jelit ma wiele wspólnego z naszym żywieniem. Spożywamy zbyt dużo prostych węglowodanów (biały cukier, biała mąka) oraz ogromną ilość zwierzęcego białka (przeciętny Europejczyk konsumuje 100 kg mięsa rocznie, które podaje się w dużych ilościach nawet dzieciom). W dużej mierze oddziałują na jelita czynniki takie jak: styl życia, stres, nadużywanie alkoholu i nikotyny, co bardzo szkodzi jelitom.

 

Wiadomo także i nie jest to przypadek, że nietolerancja histaminy pojawia się bardzo często po terapii antybiotykowej. Flora jelitowa, która jest naturalną ochroną organizmu, zostaje przez to wyjałowiona. W chwili, gdy rozpoczynamy proces oczyszczania jelit, symptomy nietolerancji histaminy natychmiast łagodnieją, albo mogą nawet zaniknąć.

 

Brak substancji witalnych jest współwinowajcą nietolerancji histaminy

 

Tu rozpoczyna się błędne koło, jako że

readmore

Źródło:

www.zdrowieinatura.com.pl

Holistyczne doradztwo z zakresu zdrowia i żywienia

Arnold Ehrenfeld

Najbardziej „popularnymi” schorzeniami są uwarunkowane złą dietą choroby cywilizacyjne?

Dzięki odpowiedniej zdrowej żywności i właściwemu odżywianiu się, większość tego typu chorób w ogóle nie powstanie, a za sprawą autoregulacji da się nad nimi zapanować. Holistyczne (całościowe) spojrzenie na chorobę umożliwia ogląd aspektów duchowych (psychosomatycznych), co pozwala na dojście do powodów pozamaterialnych danego schorzenia.

Oferowane przeze mnie usługi są ukierunkowane na świadomy i zdrowy styl życia, który dopełni i wesprze pożądane zmiany w Twoim życiu.

 

 

Analiza żywienia
Coaching żywieniowy
Doradztwo przy zakupach
Szkolenia gotowania wegańskiego
Doradztwo dot. suplementów organicznych

Wystąpienia publiczne, Referaty, Coaching

ONLINE - Doradztwo żywieniowe

Zapraszam do kontaktu:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub   693 282 555

Arnold Ehrenfeld

Oceń ten artykuł
(3 głosów)