piątek, 29 marca 2024
Miło Cię widzieć!

ZDROWIE I PIĘKNO - BEZ MARCHEWKI ANI RUSZ

marchewkanac.jpgNie uwierzycie, ale jedna nieduża marchewka dostarcza tyle beta-karotenu, że zapewnia naszemu organizmowi kilkukrotną dzienną dawkę witamin A. Dzięki niej mamy lepszy wzrok i odporność na infekcje. Marchew zawiera poliacetyleny (przeciwutleniacze), które pomagają walczyć ze stanami zapalnymi przyczyniającymi się do powstawania nowotworów. Chronią też przed zakrzepami w żyłach. Marchew należy jeść w każdej postaci i o każdej porze roku. Nie musi ona być spożywana jedynie na surowo.

 

 

Możemy ją gotować, grillować, przyrządzać na parze. Warzywo to, po przetworzeniu nie traci nic na swojej wartości, wręcz przeciwnie. Zawartość beta-karotenu w gotowanej marchwi jest wyższa, a warzywo staje się lekkostrawne. W postaci surowej zawiera natomiast więcej witaminy C, która poprawia przyswajanie wapnia. Ma też niski indeks glikemiczny, więc zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i napadom głodu. To bardzo ważne przy odchudzaniu. Jeśli decydujemy się na surową marchewkę, to warto połączyć ją z oliwą z oliwek, bo wtedy nasz organizm w pełni jest w stanie wykorzystać wszystkie Pisząc o marchewce nie można, nie wymienić  jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Marchew poprawia wzrok, wzmacnia odporność, reguluje trawienie, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pomaga przy oparzeniach i odmrożeniach, reguluje pracę wątroby i układu moczowego oraz układu żółciowego. Marchewka znalazła również zastosowanie i uznaniem w kosmetyce, ponieważ zawiera flawonoidy będące naturalnymi antyoksydantami,  witaminy takie jak A, B (B1, B2, B6), C, D, E, H, K dzięki czemu nasza skóra wygląda zdrowa i jest odżywiona.

 

Dieta obfitująca w marchew znakomicie poprawia kolor skóry i jej elastyczność, przyspiesza regeneracje , działa odświeżająco  i nawilżająco. To pospolite warzywo zawiera mnóstwo mikroelementów i makroelementów przez co znakomicie odżywia skórę, działa przeciwłojotokowo i wspomaga leczenie wszelkich dolegliwości skórnych. Dla każdego, kto lubi opaleniznę marchew jest niezbędna, bowiem przygotowuje skórę do opalania. Marchew to genialne warzywo. Zapobiega degradacji i starzeniu się organizmu. Jest pełna antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie białek i szkodliwe ingerencje w strukturę komórek,. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit,gdzie roślinny beta-karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (inną formęwitaminy A). Nie ma możliwości przedawkowania witaminy A w marchewkowym beta-karotenie. Organizm przekształca tylko taką jego ilość, jaka jest mu w danym momencie potrzebna. Pokochaj marchewkę i bądź zdrowy i piękny !!!  Idzie wiosna, za nią lato, więc przygotuj skórę na promienie słońca marchewkową maseczką. 

17._marchewka_w_glazurze.jpg

1. Maseczka nawilżająco-ujędrniająca. 1 łyżkę utartej drobno marchwi zmieszaj z 1 żółtkiem z jaja kurzego i 1 łyżeczką naturalnego twarożku. Dodaj kilkanaście kropli witaminy A. Wymieszaj wszystkie składniki. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Po 20 minutach zmyj letnią wodą i przetrzyj skórę zazwyczaj stosowanym tonikiem.

 

2. Maseczka ściągająco-oczyszczająca. 2 łyżki świeżego soku z marchewki wymieszaj z 2 łyżkami naturalnej maślanki. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy omijając okolice oczu i ust. Po 20 minutach zmyj letnią wodą. Częste stosowanie nada też Twojej cerze ładnego kolorytu

 

3. Maseczka odżywczo-ujędrniająca. Do 1 łyżki świeżego soku z marchewki dodaj 1 żółtko z jaja kurzego i kilka kropli oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj. Powstałą papkę nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(16 głosów)