Wydrukuj tę stronę

5 wigilijnych przepisów w wersji light!

przepisy1Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, aby zadbać o odpowiednie menu. Jeżeli do tej pory myślałaś, że świąteczne przepisy to tylko smażony karp lub kapusta z grzybami, byłaś w błędzie! Poznaj 5 zdrowych propozycji w świątecznej wersji light!

 

Święta Bożego Narodzenia to cudowny i niezwykle magiczny czas, który spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół. Świąteczne przepisy i dania, które królują na wigilijnych stołach, wcale nie muszą być tuczące. Sprawdź kilka propozycji, aby urozmaicić menu.

 

1. Zroluj wigilijnego łososia

Śledzie, ryba po grecku i smażony karp to trio, które pojawia się chyba podczas każdej wigilijnej kolacji. My dzisiaj proponujemy Ci alternatywę rybną w postaci szybkiej do wykonania i bardzo smacznej przystawki z łososiem w roli głównej, który jest źródłem wielu cennych witamin oraz kwasów omega-3 i omega-6.

Składniki

450 g mrożonego szpinaku

3 jajka

150 g łososia wędzonego na zimno

150 g serka śmietankowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozmrożony szpinak doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wbijamy 3 żółtka, po czym miksujemy całość, na końcu dodając ubitą na sztywno pianę z ubitych białek. Wszystko lekko mieszamy łyżką. Ciasto szpinakowe rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy masę na 15 minut i 180 stopni do pieca. Po ostygnięciu na całej powierzchni rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Wszystko zawijamy w rulon. Roladę na godzinę odstawiamy do lodówki, po wyjęciu kroimy w grube plastry i gotowe!

 

przepisy22. Barszcz z grzybami

Wigilia nie może obyć się bez grzybów. Najlepiej sprawdzi się wigilijny barszcz grzybowy z zebranych jesienią, a następnie zasuszonych borowików. Wcale nie musisz zaprawiać go tłustą śmietanką, aby nabrał walorów smakowych. Barszcz z grzybami możesz podać z tradycyjnymi uszkami lub małymi pierożkami. Zamiast mąki pszennej, wybierz do nich pełnoziarnistą mąkę gryczaną. Farsz z kapusty zastąp dla odmiany wegetariańską czarną soczewicą.

Składniki

garść suszonych borowików

400 ml żurku

2 liście laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Grzyby zalewamy zimną wodą – około 500 ml i zostawiamy na całą dobę. Następnego dnia przelewamy je wraz z zalewą do garnka, dolewamy wodę – około 1,3 l i wszystko gotujemy 2 godziny. Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest wyjęcie grzybków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki, po czym ponownie wrzucamy je do wywaru. Pozostaje jeszcze tylko dolać około 400 ml żurku na bazie mąki żytniej, zagotować wszystko 10 minut i gotowe!

 

3. Karp faszerowany jabłkami

Podczas świąt nie może zabraknąć tradycyjnego karpia. My proponujemy Ci nieco inną i o wiele zdrowszą formę jego przyrządzenia. Zamiast panierki smażonej na głębokim tłuszczu, wystarczy nafaszerować rybę pysznymi jabłkami.

Składniki

2,5 kg karpia (2 sztuki)

1 kg winnych jabłek

3 łyżki chrzanu tartego

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki masła

1 cytryna

sól i przyprawy do smaku

Przygotowanie

Karpia dokładnie umyj, osusz i natrzyj przyprawami oraz solą do smaku. Zostaw go pod przykryciem w lodówce, aby się zmacerował. W międzyczasie przygotuj farsz. Zetrzyj jabłka na grubych oczkach, skrop je sokiem z cytryny, dodaj jej startą skórkę, miód oraz chrzan. Na koniec nafaszeruj rybę i zapiecz ją z odrobiną masła w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do momentu aż nie zmięknie.

 

świąteczne przepisy

4. Dietetyczny piernik bezglutenowy

Po dobrej kolacji lub obiedzie nie może zabraknąć małego deseru. Ciasta świąteczne wcale nie muszą być tuczące i pełne glutenu. Kolejny przepis jest prawdziwą ucztą dla miłośników pierników.

Składniki

50 g miękkiego masła

0,5 szklanki stewii

1 jajko

1 szklanka mąki gryczanej

0,5 szklanki mąki ryżowej

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżka stołowa kakao

0,5 szklanki mleka

0,5 słoika konfitury śliwkowej

kilka pokrojonych suszonych moreli

garstka rodzynek

Przygotowanie

Zmiksuj masło, jajka i stewię, która z powodzeniem zastąpi cukier. Następnie dodaj sypkie składniki oraz mleko i dżem. Wszystko wymieszaj. Na koniec wrzuć do masy garstkę rodzynek lub ulubionych bakalii, a następnie piecz około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

5. Kompot z suszu

Aby dopełnić wigilijne menu, na stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Jest łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom z uwagi na miodowo-owocowy smak.

Składniki

100 g śliwek

100 g jabłek

100 g gruszek

100 g miodu

5 szt goździków

1 pomarańcza

cynamon

Przygotowanie

Owoce włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około pół godziny. Podczas gotowania dodaj odrobinę miodu, wrzuć kilka goździków oraz laskę cynamonu. Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój ją w grube plastry i zanurz je w kompocie, który należy podawać najlepiej schłodzony do temperatury pokojowej.

Smacznego!

 

Polecane produkty:

Detox Max: https://sklep.noblehealth.com/produkt/detox-max-oczyszczanie-organizmu?utm_source=bazamediow

Fit Body Control:  https://sklep.noblehealth.com/produkt/fit-body-control-wspomaga-odchudzanie?utm_source=bazamediow

 

 

 

Źródło: https://sklep.noblehealth.com

 

Oceń ten artykuł
(2 głosów)